Top Navigation

Wijnacademie Docenten

Docentencorps

Docenten aan de vinologenopleiding van de Wijnacademie:

 

 

Robert Handjes – Analystisch (blind) Proeven

Robert HandjesRobert Handjes heeft al sinds zijn 18e een passie voor wijn. Tijdens zijn studie scheikunde werkte hij bij een wijnhandel in Hilversum, een mooie manier om wat bij te verdienen en tegelijk veel meer over wijn te leren. Uiteindelijk heeft hij van wijn zijn vak gemaakt. Tegenwoordig werkt Robert als marketing manager wijn bij de Koninklijke Dirkzwager groep, waartoe ondermeer de importeurs Vos & Partners en Intercaves behoren, maar ook de groothandel Delcave en de slijterijketen Mitra. Daarnaast is Robert sinds 2002 stafdocent bij de Wijnacademie en verzorgt hij, samen met Udo Goëbel, de ochtendlessen (blindproeven).

Zijn vriendin Alexandra is mede-eigenaar van het befaamde Café Bern aan de Amsterdamse Nieuwmarkt. Robert zit daar in het weekend geregeld aan de stamtafel knoflook te pellen, naar eigen zeggen een heerlijke manier om te ontspannen na een hectische week in de wijnwereld. Naast wijn is gitaarspelen (in een rockband) zijn andere grote passie.

Udo Goëbel – Noord-Amerika, Afrika, Analystisch (blind) Proeven

Udo Göebel

Udo Göebel MV zit sinds 1988 in het wijnvak, was in 1990 de jongste Vinoloog van het land, is Magister Vini, drievoudig Vinoloog van het Jaar, lid van het Perswijnpanel, geeft wijnproefcursussen en is eigenaar van WineMatters.nl, gespecialiseerd in goede Zuid-Afrikaanse wijnen. Hij reist drie keer per jaar naar Zuid-Afrika en heeft daar in 2006 een half jaar gewoond en maakt daar sindsdien elk jaar een vat wijn.

Gerhard Horstink – Wijnbouw (ook biologisch)

Gerhard HorstinkGerhard Horstink is oenologue (wijntechnoloog), afgestudeerd aan de Universiteit van Bordeaux, en oprichter van OINOS Wijncursussen. Daarnaast is hij adviseur bij de wijninkooporganisatie Les Généreux, publicist en lid van de examencommissies Wijnacademie en Magister Vini.

Stan Beurskens – Vinificatie (ook biologisch)

Stan Beurskens

Stan Beurskens – oenoloog, afgestudeerd aan de universiteiten van Wageningen, Stellenbosch en Geisenheim. Eigenaar van Wijnbouwadvies Beurskens en Wijngaard St. Martinus (13 ha.) in Vijlen, Zuid-Limburg, de oudste rode wijngaard van Nederland (1988).
Met beide bedrijven combineert hij op bedreven en bekwame wijze kennis, ervaring en onderzoek om nieuwe manieren te vinden om zo duurzaam mogelijk te werken en hoge kwaliteit wijn te maken. Hij gebruikt hiervoor o.a. nieuwe ziekteresistente druivenrassen, methoden en technieken. Hij geeft advies aan meer dan 50 wijngaarden in binnen- en buitenland. Naast het geven van gastcolleges is hij docent vinificatie aan de opleidingen tot Vinoloog van de Wijnacademie en het hoogste Nederlandse wijndiploma Magister Vini.
In 2014 opent Stan het wijnkenniscentrum voor de noordelijke wijnbouw in Vijlen waar naast de proefruimte, winkel en wijnkelder voor de wijngaard ook ruimte is voor kennisoverdracht en onderzoek. Zie www.wijngaardmartinus.nl, www.wijnbouwadvies.nl, bouwmartinus.wordpress.com

Magda van der Rijst – Fysieke en psychologische factoren van wijnproeven

Magda.zwartwit

Magda van der Rijst – Kruijthoff (1957) is geboren in Rhoon. Na het VWO, studeerde ze achtereenvolgens Toegepaste Huishoudwetenschappen in Wageningen (1976-1980), diëtetiek in Den Haag (1980 – 1983) en Nederlandse Taal- en Letterkunde in Leiden (1985-1991). Ze begon haar loopbaan als voedingsvoorlichtster/diëtiste bij de Rotterdamse Kruisvereniging. In 1985 vertrok Magda naar Haarlem en werkte jaren in de tijdschriftenwereld, als redacteur, chef-redactie en formuleontwikkelaar van sponsored magazines. En werken in de wijn deed ze er altijd bij. Magda is sinds 1987 vinoloog. Vanaf 1998 heeft ze haar ervaring in communicatie en wijn gebundeld en zich als zzp’er vooral toegelegd op het communiceren over wijn. Magda schrijft momenteel o.a. in WineLife, Allerhande en Bierblad, is lid van de examencommissie van zowel de vinologenopleiding als Magister Vini, geeft les op de Wijnacademie en schrijft regelmatig een boek, meestal over wijn. Meest recente werk: Ik weet wat van wijn bij het eten (gratis te downloaden voor iPad en tablet). Om weer eens een andere swing aan het schrijven te geven, volgde Magda Scriptschool (2009 – 2011). Op deze deeltijdopleiding leer je hoe je scenario’s – van plotten tot dialogen – ontwikkelt en schrijft. Ze popelt om een (culinair) script met sommeliers in de hoodrol nu eens echt op papier te zetten. Magda woont samen met haar dochter Roos (1997) in Rotterdam.

Joris Snelten – Mousserende Wijnen

 Joris Snelten

Joris Snelten, CEO Deltawines BV (DGS Wijn, Coenecoop Wine Traders, Pallas Wines, Global Wine Operations, AN.KA Wines, Adveal). Jongste vinoloog ooit door het winnen van de Truus Hooftbokaal. Gestudeerd in het buitenland oa. vinificatie in Bordeaux en Montpellier.

Chris Alblas – Elzas/Loire/Jura/Savoie

Chris AlblasVanaf 1987 actief met wijn bezig, sinds 1992 vinoloog en nu registervinoloog en geassocieerd docent van de Wijnacademie. Organiseer wijncursussen voor beginners en gevorderden www.wijncursussen.nl. Afgelopen jaren als jurylid onder andere wijnen beoordeeld voor het Concours Mondial de Bruxelles in Europa, Chili en Brazilië. Eigen website voor wijnnieuws: www.wijnjournaal.nl en voor biologische wijnen een webshop:www.biowijn.info

Lars Daniëls – Rhône, Lanquedoc, Roussillion en Provence

Lars DaniëlsStudeerde ooit Franse Taal- en Letterkunde, maar werd via de horeca en wijnimport full time wijnprofessional. In 2008 behaalde hij als derde persoon in Nederland de titel Magister Vini, waarvoor hij nu het begeleidingstraject coördineert. Voor de Wijnacademie verzorgt hij de les Zwitserland, Savoie, Jura en Rhône en is hij lid van de examencommissie.Lars is tevens redacteur van Perswijn, mag in die hoedanigheid veel reizen en schrijft natuurlijk voor het magazine en de website (www.perswijn.nl). Verder verzorgt hij presentaties op het hogere niveau en is hij jurylid op (inter)nationale concoursen. Tot slot heeft hij nog een kleine wijnhandel en een blog (www.wijnvanlars.nl).

Gert Crum – Bourgogne & Beaujolais

Gert_Crum_okt_2010Gert Crum is wijnjournalist. Hij is een gevierd spreker over wijn. En hij geeft les over wijn – onder andere aan de Wijnacademie. Met regelmaat verzorgt hij ook presentaties. Schrijven over wijn is niettemin zijn hoofdbezigheid. Hij maakt artikelen voor glossies, vaktijdschriften en special interest-bladen. Hij heeft intussen een groot aantal boeken op zijn naam, waaronder ‘Champagne Compleet’ en ‘Le Domaine de la Romanée-Conti’. Laatst genoemd boek is door Gourmand International uitgeroepen tot ‘Best Wine Book Worldwide 2012’. In de loop van jaren heeft Gert Crum ettelijke (internationale) prijzen en onderscheidingen voor zijn werk gekregen.Hoewel hij op de Wijnacademie de les Bourgogne & Beaujolais geeft en iedere twee jaar met de Wijnacademie een studiereis naar Bourgogne en Champagne maakt, heeft hij interesse in alle goede wijnen van de wereld.

Xavier Kat – Bordeaux en Zuid-West

kat

Xavier Kat – Directeur-eigenaar Wijnkoperij Okhuysen ( xavier.kat@okhuysen.nl) Alhoewel Okhuysen ruim 145 jaar bestaat, moet Louis Kat gezien worden als de geestesvader van het huidige bedrijf. Vijftig jaar geleden was hij voor het eerst werkzaam in het bedrijf.. In 1976 werd hij directeur-eigenaar en begon de grote wederopbouw. In 2012 nam Louis Kat formeel afscheid van zíjn Okhuysen. In 1995, na afronding van zijn studie aan de Hoge Hotelschool in Den Haag, maakte zoon Xavier ook de stap naar de wijnwereld. Vijf jaar lang was hij werkzaam in Bordeaux, alwaar hij vinifieerde op verschillende Châteaux en export manager was bij een négociant (handelshuis). In 1999 kwam Xavier bij Okhuysen werken, waar hij sinds 2001 ook directeur-eigenaar is. Met zijn komst werd het bedrijf verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd. Xavier is tevens Vice Voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en voorzitter van de International Wine Clubs Association. Bordeaux is zijn gebied, maar eigenlijk is er geen wijnstreek die hem niet boeit.

Fred Nijhuis – Italië deel 1

nijhuisFred Nijhuis is sinds 1992 zelfstandig proever, schrijver, presentator, docent, consultant en meer voor allerlei opdrachtgevers, zowel professionals als particulieren.Fred heeft een commerciële achtergrond en zijn uitgebreide wijnkennis en ervaring opgedaan bij o.a. OINOS en the Wine & Food Association. Hij is bekend in en met vrijwel alle wijnstreken ter wereld, maar gespecialiseerd in Italië. In 2012 drong hij door tot de Top 50 van WineLife Magazine met de meest invloedrijke personen uit de wijnbranche in Nederland.

Claudia van Dongen – Italië deel 2

Italië deel 2, de noordelijke klimaatzones, Claudia van Dongen.
Sinds 1989 fulltime Wijnprofessional:  adviseur, inkoper, trainer, docent, organisator wijnstudiereizen.
Momenteel werkzaam als Product Group Manager bij Sligro Food Group en opererend vanuit eigen bedrijf met cursussen, trainingen en studiereizen.

Rudolf Nipius – Iberische Schiereiland deel 1

Rudolf Nipius

Na zijn studie aan de HHS in den Haag heeft RN meerdere management functies bekleed bij producenten van tabak, zuivel en koffie in binnen- en buitenland. RN is vanaf 1997 werkzaam in de wijnbranche. Na een management functie bij een importeur, het opzetten van een wijnafvulbedrijf en een functie bij een agentuur in wijnen, is RN in 2003 zijn eigen bedrijf begonnen. Onder de bedrijfsnaam Nipius Latin Wines vertegenwoordigd hij de belangen van een 20-tal wijnproducenten uit Spanje, Chili en Argentinië.
In 2001 behaalde hij het diploma Vinoloog van de Wijnacademie. Vanaf 2003 is hij als docent Spaanse wijnen verbonden aan deze zelfde academie.

Olaf Kersten – Iberische Schiereiland deel 2

olaf

André Kerstens en Olaf Kerstens zijn de partners die het bedrijf Partners in Wijn in 1999 hebben opgericht. In 2008 is André Kerstens B.V. , opgericht in 1880, weer teruggekomen in ons familiebezit. Het bedrijf heet sindsdien Andre Kerstens BV Partners in Wijn sinds 1880. André Kerstens B.V. is in 2008 bestendigd in het recht tot het voeren van het predikaat “ Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”. Wij importeren Wijn, Champagne, Port, Sherry, Cider en gedistilleerd uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Spanje, Argentinië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland en Polen. Bij de selectie grijpen beide partners terug op de kennis en ervaring die de familie Kerstens in meer dan drie eeuwen in de wijnhandel opdeed. De eerste documenten die dit bewijzen dateren uit het jaar 1679. Olaf Kerstens is vinoloog en docent van de Nederlandse Wijnacademie en heeft diverse stages gelopen in Bordeaux, Cognac en Oporto.

René van Heusden – Duitsland

reneRené van Heusden (1958) schrijft al ruim twintig jaar voltijds over wijn, waarvan 17 jaar als redacteur van Perswijn, en reist daarvoor nog altijd de hele wijnwereld af. Daarnaast heeft hij tal van publicaties voor het Wijninformatiecentrum op zijn naam staan, zowel gedrukt als online. In de loop der jaren is hij verder als medewerker verbonden geweest aan tal van vak- en publieksbladen. Ook houdt René zich bezig met vertalen en tekstschrijven. Als liefhebber van goed tafelen en Master of Lunch is hij sinds jaar en dag juryvoorzitter bij het NK voor sommeliers en bij diverse andere sommeliercompetities. Behalve docent voor de les Duitsland is hij ook lid van Examencommissie van de Wijnacademie en scriptiebegeleider van kandidaten voor het diploma Magister Vini.

Regina Meij – Oostenrijk, Hongarije, Slovenië

meijRegina Meij is eigenaresse van Imperial Wijnkoperij. Ze is in 1995 begonnen als Oostenrijk specialist en uitgegroeid tot de meest toonaangevende importeur van Oostenrijkse wijn in Nederland. Inmiddels heeft haar bedrijf ook een specialisatie opgebouwd in Duitse wijnen en vertegenwoordigt ze een aantal huizen uit Hongarije en Slovenië. Regina heeft haar wijnopleiding in Oostenrijk gedaan bij de Oostenrijkse Wijnacademie en de WSET in Oostenrijk, in de periode dat ze in Wenen woonde (van 1992-1995, toen nog werkzaam bij Shell als Ir. Informatica). Imperial Wijnkoperij verkoopt haar wijnen aan een groot aantal toprestaurants en een selecte groep wijnwinkels in het hele land. Tevens is Regina actief als handelsagent, en verkoopt in die hoedanigheid wijn aan o.a. Hema, Dirck III, Sligro, Makro en Gall&Gall en diverse collega importeurs.

Frank Donker – Oceanië, Zuid- en Midden Amerika

donkerFrank Donker ruim 12 jaar verantwoordelijk bij Groupe LFE voor de inkoop met een belangrijk aandeel uit de nieuwe wereld landen. De meeste wijnen van LFE worden verkocht in het supermarktkanaal. Cash- en carry ketens, groothandels en de grotere slijterijketens. Deze expertise komt dan ook goed van pas bij de lessen op de wijnacademie.Zelf ben ik nog steeds student middels de opleiding Magister Vini waar de meeste examens al gehaald zijn maar de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst.

Ibert van der Waal MV – Noord Amerika en Canada

Ibert van der Waal heeft altijd al een bovenmatige interesse gehad in wijn. Na de Hogere Hotel School in Den Haag en een aantal jaar in de hotellerie gewerkt te hebben is hij in 1991 bij Wijnimport J. Bart als wijnadviseur en later als verkoopleider gaan werken. In 1992 werd het vinologendiploma behaald en door de jaren heen werd de kennis op peil gehouden door veel inkoop reizen, het bezoeken van wijnbeurzen en het volgen van o.a. de Oinos cursussen. In 2012 werd hij Magister Vini en sinds 2015 doceert hij aan de Wijnacademie het begeleidingstraject theoretische examens, een nieuw initiatief dat cursisten extra ondersteuning biedt als zij moeite hebben met het behalen van module 1, 2 en 3. Daarnaast komt zijn passie voor het wijnvak tot uiting als medeorganisator en begeleider van Wijnacademiereizen, zoals naar Chili en Argentinië in 2015 en Californië in 2016. Vanaf 2017 doceert Ibert de les Noord-Amerika. Noord-Amerika wordt in Nederland vaak kwalitatief en kwantitatief onderschat en door het geven van deze les wil hij dit belangrijke wijncontinent nadrukkelijker op de kaart zetten.

Marcel Kerkmeester – Marketing & wijn

Marcel_Kerkmeester_-_Social_Media

Marcel Kerkmeester is sinds 2009 Algemeen Directeur bij Groupe LFE B.V., een van de grotere wijn-importeurs in Nederland.Marcel is bedrijfseconoom en heeft een NIMA-C diploma. Voordat hij bij Groupe LFE in dienst trad, heeft hij 18 jaar lang gewerkt bij Unilever, een marketingbedrijf pur sang,  in diverse marketing en management functies, zowel in Nederland, alsook in het buitenland ( Kroatie, Engeland, de Filipijnen en Zuid-Afrika).Zijn theoretische kennis van het vakgebied marketing, zijn internationale werkervaring, zijn inmiddels opgedane kennis van de Nederlandse wijnmarkt en zijn passie om ook in de wijnmarkt de consument centraal te stellen in alles wat we doen, staan garant voor een boeiende les “Wijn & Marketing”.

Henk Hendriks – Alcohol en gezondheid

Henk-Hendriks

Wetenschapper, was verbonden aan TNO. Onderzoek naar het effect van alcohol op de gezondheid.

Peter Klosse – Wijn- en Gastronomie

Peter Klosse

Academie voor Gastronomie, eigenaar van de Echoput, doet veel onderzoek naar smaak, is gepromoveerd en wordt daarom ook de Smaakprofessor genoemd.

Jan Oude Voshaar – Nederlandse Wijnbouw

Peter Klosse

Bent u een professionele wijnbouwer? Dan weet u wat er komt kijken bij de druiventeelt. En als u zelf de vinificatie doet, dan weet u dat dit een heel mooi proces is, maar ook nogal complex. Zeker als u kwaliteit nastreeft, dan zult u wellicht in de teelt, de oogst en het kelderwerk tegen zaken aanlopen waarbij u een professioneel advies kunt gebruiken.

Ik ben Jan Oude Voshaar, wijnboer vanaf 1998, en bij mij kunt u terecht voor allerlei advies over bemesting, loofwandbeheer, biologische bestrij-ding en moderne vinificatietechnieken. En ook over de aanleg van uw wijngaard en de verkoop van uw wijn.

Pin It on Pinterest

Share This