De winkelwagen is leeg
De winkelwagen is leeg

Opleiding SommelierOorkonde

SommelierOorkonde van de Wijnacademie®

Van wijnkennis naar sommelier op SDEN2 niveau.

Cursus SommelierOorkonde najaar 2020
(15 PE-punten in KwaliteitsRegister Vinologen)
Tijdstip: dinsdag 13.00 – 16.00 uur

  • Les 1: 6 oktober 2020
  • Les 2: 13 oktober 2020
  • Les 3: 27 oktober 2020
  • Les 4: 17 november 2020
  • Les 5: 24 november 2020
  • Examendatum: 1 december 2020.

Een sommelier is een multitasker en behalve een wijnverkoper ook een manager en logistiek medewerker. Daarnaast is de sommelier vaak ook nog behulpzaam met het serveren van gerechten en kazen.

De gasten spelen uiteraard de hoofdrol en zijn het belangrijkst tijdens de gehele service, maar vaak heeft de sommelier een interactieve rol tussen de gast en chef-kok en treedt dus op als mediator.

Inschrijven SommelierOorkonde van de wijnacademie

Wat is een sommelier?

Een sommelier is een multitasker en behalve een wijnverkoper ook een manager en logistiek medewerker. Daarnaast is de sommelier vaak ook nog behulpzaam met het serveren van gerechten en kazen. De gasten spelen uiteraard de hoofdrol en zijn het belangrijkst tijdens de gehele service, maar vaak heeft de sommelier een interactieve rol tussen de gast en chef-kok en treedt dus op als mediator.

SommelierOorkonde van de Wijnacademie (SDEN2)

Tijdens deze cursus ga je leren hoe je de theorie over wijn in de praktijk zou kunnen toepassen. Hoe behandel je wijn? Hoe kun je wijn combineren en waarop moet je dan letten? Verder leer je over gastheerschap, het samenstellen van een wijnarrangement en het geven van wijnadvies. Wijnkennis wordt dus omgezet in sommeliervaardigheden. Er is een grote vraag naar sommelierkennis in de horeca en wijnhandel. Haal daarom nu een erkend diploma!

Voor wie is deze cursus vooral geschikt?

Is de SommelierOorkonde iets voor mij?

  • Medewerkers/eigenaren van bistro’s die regelmatig te maken krijgen met gasten die vragen om een wijn- & spijsadvies
  • Medewerkers van wijnwinkels die voor hun afnemers wijn- & spijsadvies moeten geven en samen met de afnemers de winstmarges moeten vaststellen
  • Afgestudeerden van Hotelscholen
  • Assistent sommeliers
  • Register Vinologen in het kader van hun nascholing en verbreding van kennis op gebied van sommeliervaardigheden.

Toelatingseisen

Wijnoorkonde SDEN2, Wijnbrevet SDEN3 of vergelijkbaar niveau.

Opleidingsduur

De SommelierOorkonde bestaat uit 5 lesavonden van 3 uur. Tevens moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid aan elke les gaat beginnen. Ter voorbereiding op je lessen, de examenopdracht en je examen moet je rekenen met een studiebelasting van ten minste 40 uur.

Wat kan ik met de SommelierOorkonde van de Wijnacademie?

Het niveau na het succesvol behalen van het examen voor de SommelierOorkonde betekent dat de kandidaat in elk geval:

  • De basisprincipes van de wijn-/spijscombinatie beheerst. Er wordt vooral veel aandacht besteedt aan het analyseren van de smaak van producten en wijnen
  • Een wijnarrangement kan samenstellen
  • De kennis heeft ontwikkeld over de opbouw van een menu en een menuschema; en rekening kan houden met de invloed van garnituren op de wijnkeuze
  • De kennis heeft van wijnbehandeling, de serveertemperatuur, schenkhoeveelheid en de invloed van glaswerk op de smaak van de wijn
  • Het schrijven van eenvoudige fiches beheerst
  • Een betere kennis heeft over de behandeling en het serveren van wijn in het algemeen
  • Met meer zelfvertrouwen advies durft te geven aan tafel
  • De berekening van de winstmarges beheerst
  • In staat is de wijnomzet te verhogen.

Anja Vondenhof

Anja Vondenhoff is Vinoloog en werkte in diverse toprestaurants in Zuid-Limburg en verhuisde vervolgens voor werk en studie naar de Verenigde Staten. Daar werkte ze o.a. voor Marriott, studeerde aan de Florida International University (Master of Science in Hospitality Management) om vervolgens voor Hilton International te gaan werken in Boston en München.

Sinds ze in Nederland woont geeft ze parttime les aan de Middelbare Hotelschool van Apeldoorn en cursussen op SDEN 3, WSET 2-3-4 niveau, waarbij de laatste cursus uitsluitend wordt gegeven voor het onderdeel mousserende wijnen. Anja won in 2011 de wedstrijd voor Champagne Ambassadeur. Eerst in Nederland en naderhand won ze ook de Europese Champagne titel.

Behalve een voorliefde voor deze bruisende drank geniet ze vooral van elke wijn die de mogelijkheid heeft om op fles verder te rijpen en om dit type wijnen te combineren met gerechten. Ook is ze voorzitter van de Internationale Weinakademiker Club namens de Benelux.

Edwin Raben

Edwin Raben is Vinoloog en een bevlogen wijnliefhebber en eigenaar van Edwines.com. Hij heeft ruime ervaring in de horeca waar hij als kok begon. Werkte als sommelier bij toprestaurants als Lauswolt, La Rive (Amstel Hotel), de Zwethheul, Landgoed Wolfslaar (waar hij mede-eigenaar was) en de Echoput. Hij werd 4 keer bekroond als beste sommelier van Nederland tussen 1996 en tot 2006 en heeft ons land vertegenwoordigd op internationale podia. In 1997 werd hij 3e tijdens de wereldkampioenschappen voor sommeliers in Parijs.

Hij is zeer veelzijdig (koffieproever, lid van Epe Bier Collectief, waterkenner) en heeft een wijnwebwinkel met bijzondere wijnen (Edwines), is public speaker, werkt voor vele wijnpromotiebureaus (Bordeaux, Médoc, Alsace, France Vin, New Zealand en vele andere) schrijft columns voor Winelife en diverse andere bladen. Is bovendien een veelgevraagd spreker voor seminars, trainingen en cursussen. Als voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommelier kent hij de Internationale sommelierwereld als geen ander.


Klazien Vermeer

Klazien Vermeer, opleidingsmanager Wijnacademie:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. document.getElementById('cloakd50c695f1c611bb7b76205d27360d3a1').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addyd50c695f1c611bb7b76205d27360d3a1 = 'klazien.vermeer' + '@'; addyd50c695f1c611bb7b76205d27360d3a1 = addyd50c695f1c611bb7b76205d27360d3a1 + 'wijnacademie' + '.' + 'nl'; var addy_textd50c695f1c611bb7b76205d27360d3a1 = 'klazien.vermeer' + '@' + 'wijnacademie' + '.' + 'nl';document.getElementById('cloakd50c695f1c611bb7b76205d27360d3a1').innerHTML += ''+addy_textd50c695f1c611bb7b76205d27360d3a1+'<\/a>';

  • Wijnacademie Locatie

    De locatie

    Voor zover de lessen niet op locatie worden gehouden is om praktische redenen voor de overige lessen voor één centrale plaats in Nederland gekozen: het Sociaal Cultureel Centrum De Twee Marken te Maarn. Maarn ligt halverwege Utrecht en Arnhem, zowel aan de spoorlijn als aan de snelweg A12. 'De Twee Marken' is 10 minuten lopen van NS-station Maarn. Er is voldoende, gratis parkeergelegenheid.

  • De kosten

    De kosten voor de cursus (lesmateriaal inclusief) bedragen € 595,00 incl. BTW.

    Het examengeld (€ 145,- incl. BTW) is hier niet bij inbegrepen.

  • WIjnacademie Examens Sommelier

    Examens

    Meer informatie over examendata, examenprijzen en om u in te schrijven voor een examen

Inschrijven sommelieroorkonde van de wijnacademie


niveau.<\/p>\n

Cursus SommelierOorkonde najaar 2020
(15 PE-punten in KwaliteitsRegister Vinologen)
Tijdstip: dinsdag 13.00 \u2013 16.00 uur<\/p>\n

Privacy reglement | Disclaimer | © Wijnacademie