Top Navigation

SommelierOorkonde van de Wijnacademie

SommelierOorkonde van de Wijnacademie®

Van wijnkennis naar Sommelier op niveau SDEN 2.

Cursus SommelierOorkonde
Tijdstip: woensdag 19.00 – 22.00 uur
Les 1: 25 april 2018
Les 2: 9 mei 2018
Les 3: 16 mei 2018
Les 4: 30 mei 2018
Les 5: 13 juni 2018

Cursus SommelierOorkonde najaar 2018
(inschrijving start na 25 april)

Tijdstip: maandag 19.00 – 22.00 uur
Les 1: 17 september 2018
Les 2: 1 oktober 2018
Les 3: 8 oktober 2018
Les 4: 29 oktober 2018
Les 5: 12 november 2018
Examendatum: 26 november 2018

 

Wat is een Sommelier?

Een sommelier is een multitasker en behalve een wijn verkoper ook een manager en logistiek medewerker. Daarnaast is de sommelier vaak ook nog behulpzaam met het serveren van gerechten en kazen. De gasten spelen uiteraard de hoofdrol en zijn het belangrijkst tijdens de gehele service, maar vaak heeft de sommelier een interactieve rol tussen de gast en chef-kok en treedt dus op als mediator.

SommelierOorkonde van de Wijnacademie (SDEN 2)

Tijdens deze cursus ga je leren hoe je de theorie over wijn in de praktijk zou kunnen toepassen. Hoe behandel je wijn? Hoe kun je wijn combineren en waarop moet je dan letten? Verder leer je over gastheerschap, het samenstellen van een wijnarrangement en het geven van wijnadvies. Wijnkennis wordt dus omgezet in sommeliervaardigheden. Er is een grote vraag naar sommelierkennis in de horeca en wijnhandel. Haal daarom nu een erkend diploma!

Voor wie is deze cursus vooral geschikt?

Is de SommelierOorkonde iets voor mij?

  • Medewerkers/ eigenaren van bistro’s die regelmatig te maken krijgen met gasten die vragen om een wijn & spijs advies
  • Medewerkers van wijnwinkels die voor hun afnemers wijn & spijs advies moeten geven en samen met de afnemers de winstmarges moeten vaststellen
  • Afgestudeerden van Hotelscholen
  • Assistent sommeliers
  • Register Vinologen in het kader van hun nascholing en verbreding van kennis op gebied van sommeliervaardigheden

Toelatingseisen
Wijnoorkonde SDEN 2, Wijnbrevet SDEN 3 of vergelijkbaar niveau.

Opleidingsduur
De SommelierOorkonde bestaat uit 5 lesavonden van 3 uur. Tevens moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid aan elke les gaat beginnen. Ter voorbereiding op je lessen, de examenopdracht en je examen moet je rekenen met een studiebelasting van ten minste 40 uur.

Wat kan ik met de SommelierOorkonde van de Wijnacademie?

Het niveau na het succesvol behalen van het Examen voor de SommelierOorkonde betekent dat de kandidaat in elk geval:

  • de basisprincipes van de wijn/spijs combinatie beheerst. Er wordt vooral veel aandacht besteedt aan het analyseren van de smaak van producten en wijnen
  • een wijnarrangement kan samenstellen
  • kennis heeft ontwikkeld over de opbouw van een menu en een menuschema; en rekening kan houden met de invloed van garnituren op de wijnkeuze
  • kennis heeft van wijnbehandeling, de serveertemperatuur, schenkhoeveelheid en de invloed van glaswerk op de smaak van de wijn
  • het schrijven van eenvoudige fiches beheerst
  • een betere kennis heeft over de behandeling en het serveren van wijn in het algemeen
  • met meer zelfvertrouwen advies durft te geven aan tafel
  • de berekening van de winstmarges beheerst
  • in staat is de wijnomzet te verhogen

Docenten

Anja VondenhoffAnja Vondenhoff is Vinoloog en werkte in diverse toprestaurants in Zuid-Limburg en verhuisde vervolgens voor werk en studie naar de Verenigde Staten. Daar werkte ze o.a. voor Marriott, studeerde aan de Florida International University (Master of Science in Hospitality Management) om vervolgens voor Hilton International te gaan werken in Boston en München. Sinds ze in Nederland woont geeft ze parttime les aan de Middelbare Hotelschool van Apeldoorn en cursussen op SDEN 3, WSET 2-3-4 niveau, waarbij de laatste cursus uitsluitend wordt gegeven voor het onderdeel mousserende wijnen. Anja won in 2011 de wedstrijd voor Champagne Ambassadeur. Eerst in Nederland en naderhand won ze ook de Europese Champagne titel. Behalve een voorliefde voor deze bruisende drank geniet ze vooral van elke wijn die de mogelijkheid heeft om op fles verder te rijpen en om dit type wijnen te combineren met gerechten. Ook is ze voorzitter van de Internationale Weinakademiker Club namens de Benelux.
Edwin RabenEdwin Raben is Vinoloog en een bevlogen wijnliefhebber en eigenaar van Edwines.com. Hij heeft ruime ervaring in de horeca waar hij als kok begon. Werkte als sommelier bij toprestaurants als Lauswolt, La Rive (Amstel Hotel), de Zwethheul, Landgoed Wolfslaar (waar hij mede-eigenaar was) en de Echoput. Hij werd 4 keer bekroond als beste sommelier van Nederland tussen 1996 en tot 2006 en heeft ons land vertegenwoordigd op internationale podia. In 1997 werd hij 3e tijdens de wereldkampioenschappen voor sommeliers in Parijs. Hij is zeer veelzijdig (koffieproever, lid van Epe Bier Collectief, waterkenner) en heeft een wijnwebwinkel met bijzondere wijnen(Edwines), is public speaker, werkt voor vele wijnpromotiebureaus (Bordeaux, Médoc, Alsace, France Vin, New Zealand en vele andere) schrijft columns voor Winelife en diverse andere bladen. Is bovendien een veelgevraagd spreker voor seminars, trainingen en cursussen. Als voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommelier kent hij de Internationale sommelierwereld als geen ander.

Organisatie

Klazien Vermeer Opleidingsmanager Wijnacademie
klazien.vermeer@wijnacademie.nl

 

delocatieCursus locatie Voor zover de lessen niet op locatie worden gehouden is om praktische redenen voor de overige lessen voor één centrale plaats in Nederland gekozen: het Sociaal Cultureel Centrum De Twee Marken te Maarn. Maarn ligt halverwege Utrecht en Arnhem, zowel aan de spoorlijn als aan de snelweg A12. 'De Twee Marken' is 10 minuten lopen van NS-station Maarn. Er is voldoende, gratis parkeergelegenheid.

kostenKosten cursus De kosten voor de cursus (lesmateriaal inclusief) bedragen € 495,00 incl. BTW. Het examengeld (€ 85,- incl. BTW) is hier niet bij inbegrepen

examenExamens Klik hier voor meer informatie over examendata, examenprijzen en om u in te schrijven voor een examen .

 

Pin It on Pinterest

Share This