Top Navigation

Proefgroepen Vinologenopleiding

Proefgroepen van de Vinologen opleiding

Blindproeven is de meest objectieve vorm van proeven. Een wijn analytisch proeven en deze stapsgewijs beschrijven (en niet raden wat het is) is de enige manier om dit goed te leren. Dit leer je door veel te doen, goede gestructureerde proefnotities te maken en deze te onthouden. Met goede theoretische kennis!

Het vormen van een proefgroep
1. groep vormen van minimaal 6 tot maximaal 12 personen (één fles per 12 personen)
2. om de week proeven op een vaste locatie of steeds bij iemand anders thuis
3. om de beurt zorgt een persoon voor de inkoop en maakt de proeflijst

Het organiseren van een proeverij
1. om de beurt organiseert iemand de proeverij
2. wijnen blindproeven
3. serieus proeven
4. altijd notities maken
5. lijst uitdelen met opties of helemaal blind proeven
6. concentratie en besluit nemen
7. met elkaar de proefnotities bespreken
8. onthulling door organisator

Praktische tips
• Iedereen neemt steeds zijn eigen doos mee met 2 x 6 glazen (Glas L'Esprit du Vin van Royal Leerdam) en een spuugbakje (maatbeker).
• Schenk wijnen over in een 'blanco' fles dan kan iedereen zelf inschenken.
• Begin niet te moeilijk, bouw de moeilijkheidsgraad langzaam op.
• Voor de eerste keer ter kennismaking: iedereen neemt één fles mee tussen de € 6,00 en € 12,00 met als onderwerp: 'jouw ontdekking van deze zomer'. Je schenkt de wijn blind in, laat iedereen proeven (niet raden wat het is, maar alleen omschrijven!!!!) en vertelt dan iets over de wijn en over jezelf.
• Ga niet raden maar proef analytisch (alcohol-zuren-klimaatzone-structuur).
• Vraag een slijter, wijninkoper of vinoloog, een proeverij voor de groep te organiseren.
• Bezoek zoveel mogelijk leerzame beurzen en proeverijen met de proefgroep. Een actueel overzicht van de beurzen- en proeverijenagenda vindt u op de website van het Wijninformatiecentrum: www.wijninfo.nl.
• Bespreek vooraf het budget: een maximaal bedrag per persoon.
• Sluit af met een klein hapje afhankelijk van het onderwerp.
• Proef af en toe privé of op je werk ook blind.
• Blijf proeven!!! (Ook als de lessen afgelopen zijn)

Mogelijke proeverijen thuis
1. Begin met uitgesproken verschillen (sauvignon blanc versus chardonnay / Bordeaux versus Rhône)
2. Druivenrassen
3. Jaargangen
4. Authentieke wijnen
5. Zoete wijnen / versterkte wijnen / aperitieven
6. Klimaatzones / vinificatietechnieken
7. Vanaf januari pas beginnen met 10 tot 12 verschillende wijnen (4/5 wit, 6/5 rood, 2 zoet/versterkt)

Sorry, no posts matched your criteria.

Pin It on Pinterest

Share This