Top Navigation

Proefgroepen Vinologenopleiding

Proefgroepen van de Vinologen opleiding

Blindproeven is de meest objectieve vorm van proeven. Een wijn analytisch proeven en deze stapsgewijs beschrijven (en niet raden wat het is) is de enige manier om dit goed te leren. Dit leer je door veel te doen, goede gestructureerde proefnotities te maken en deze te onthouden. Met goede theoretische kennis!

Het vormen van een proefgroep
1. groep vormen van minimaal 6 tot maximaal 12 personen (één fles per 12 personen)
2. om de week proeven op een vaste locatie of steeds bij iemand anders thuis
3. om de beurt zorgt een persoon voor de inkoop en maakt de proeflijst

Het organiseren van een proeverij
1. om de beurt organiseert iemand de proeverij
2. wijnen blindproeven
3. serieus proeven
4. altijd notities maken
5. lijst uitdelen met opties of helemaal blind proeven
6. concentratie en besluit nemen
7. met elkaar de proefnotities bespreken
8. onthulling door organisator

Praktische tips
• Iedereen neemt steeds zijn eigen doos mee met 2 x 6 glazen (Glas L'Esprit du Vin van Royal Leerdam) en een spuugbakje (maatbeker).
• Schenk wijnen over in een 'blanco' fles dan kan iedereen zelf inschenken.
• Begin niet te moeilijk, bouw de moeilijkheidsgraad langzaam op.
• Voor de eerste keer ter kennismaking: iedereen neemt één fles mee tussen de € 6,00 en € 12,00 met als onderwerp: 'jouw ontdekking van deze zomer'. Je schenkt de wijn blind in, laat iedereen proeven (niet raden wat het is, maar alleen omschrijven!!!!) en vertelt dan iets over de wijn en over jezelf.
• Ga niet raden maar proef analytisch (alcohol-zuren-klimaatzone-structuur).
• Vraag een slijter, wijninkoper of vinoloog, een proeverij voor de groep te organiseren.
• Bezoek zoveel mogelijk leerzame beurzen en proeverijen met de proefgroep. Een actueel overzicht van de beurzen- en proeverijenagenda vindt u op de website van het Wijninformatiecentrum: www.wijninfo.nl.
• Bespreek vooraf het budget: een maximaal bedrag per persoon.
• Sluit af met een klein hapje afhankelijk van het onderwerp.
• Proef af en toe privé of op je werk ook blind.
• Blijf proeven!!! (Ook als de lessen afgelopen zijn)

Mogelijke proeverijen thuis
1. Begin met uitgesproken verschillen (sauvignon blanc versus chardonnay / Bordeaux versus Rhône)
2. Druivenrassen
3. Jaargangen
4. Authentieke wijnen
5. Zoete wijnen / versterkte wijnen / aperitieven
6. Klimaatzones / vinificatietechnieken
7. Vanaf januari pas beginnen met 10 tot 12 verschillende wijnen (4/5 wit, 6/5 rood, 2 zoet/versterkt)

Verslag proefgroep Leiden – Den Haag

Verslag proefgroep Leiden - Den Haag

Tijdens een samenzijn met proefgroep Den Haag leer je altijd weer nieuwe dingen. Zo weet ik nu hoe mistella smaakt, dat Liesbeth wekelijks champagne drinkt en dat wij als proefgroep ‘wijntje raden’ toch het leukste vinden wat er is. Op 15 februari jongstleden schuiven 9 van de 11 leden van proefgroep Den Haag aan in restaurant Latour, onderdeel van hotel Huis ter duin. Het restaurant mag met recht zeggen dat het een echte eetzaal heeft. Een eetzaal waar je je meteen thuis voelt. Niet de historie van een eetzaal als Karel V in Utrecht, maar wel sjiek met moderne kunst uit de Van Herwaarde collectie aan de muur. In het restaurant is erg goed nagedacht over de uitstraling en die is voor wat betreft het bestek en borden klassiek. Dit past goed. Over elk detail lijkt nagedacht.

Ons diner is een wijnspijsdiner dat begeleid wordt door Stan Kerckhoffs, maître sommelier van Latour. Het is georganiseerd door Yuri, het lid van onze proefgroep dat werkt bij Huis ter duin.

We trappen af met een aperitief verzorgd door Liesbeth. Vette champagne met 80% pinot noir en 20% chardonnay. Hierbij een aantal mondvermaakjes van biet, een macaron, wasabi e.d. Lekker en met zorg klaargemaakt. De tweede ronde amuses aan tafel, bestaat uit een pittig soepje met kokos, een stukje fois gras en paling. Allen filmende gerechtjes. Hierbij een door Steven rechtstreeks uit de champagne geïmporteerde rosé champagne zonder malogisting. Strak droog en wellicht iets te fruitig voor de filmende gerechtjes. ‘Eigenlijk perfect om los te drinken’, merkt Lambert op.

 Yuri heeft in overleg met de keuken en met Stan een voorgerecht toegevoegd dat in combinatie met een manzanillasherry hoge ogen gooide in een wedstrijd voor wijn-spijs. Het gerecht bestaat uit combinaties van tonijn met sardine. ‘Niet heel ingewikkeld’, volgens Stan, maar mooi met de sherry. Vooral de toevoeging van de sardine geeft iets ziltigs en de sherry smaakt mild.

Het tussengerecht is een signature dish van de chef. Op de huid gebakken zeebaars, met misolak en sakésaus. Ik kies hierbij na ‘ampel beraad’ voor een droge furmint uit Hongarije. Robin voor een vollere chardonnay. ‘Eigenlijk had ik saké willen nemen, maar dan hadden we twee exoten gehad’, geeft Robin aan. ‘Vandaar een keuze voor wat stevigers’. Toch slaat hij de spijker op zijn kop want Latour schenkt zelf saké bij dit gerecht. Het gerecht is tamelijk mild van smaak, ondanks de misolak. Dit komt door de toevoeging van risotto met komkommer. Iets te vlak voor de chardonnay, maar de furmint mist net weer wat smaak om de zeebaars te kunnen counteren.

Voorafgaand aan het hoofdgerecht neemt Stan een momentje om met een glimlach even de proefkennis van de groep. Hij schenkt blind een, wat later blijkt, cabernet sauvignon uit Californië van 20 jaar oud. De meeste van ons raden de druivensoort maar vermoeden oude wereld. En voor wat betreft het jaartal zitten we een eind uit de buurt.

Het piece bestaat uit rug van ibericovarken, rib, serranoham, zwarte olijf, dadel. Hierbij een aantal creatieve keuzes. Jan brengt een valpolicella in. ‘Met de opmerking ‘een ripasso was misschien beter’, geeft Jan aan dat hij probleemloos de les over Noord-Italië kon missen. Maaike verbaast en verrast ons met een Anas-cëtta 2000 uit de Piemonte. Witte wijn die verre familie is van de Vermentino. Super creatieve keuze en eigenlijk best passend bij het gerecht. En dan Lambert…, tja. Lambert stond voor zijn wijnkast, trok een Languedoc onder het stof vandaan en dacht, ‘ach, als deze niet goed meer is dan schenkt Stan wellicht een eigen combinatie.’ Zo geschiedde. Lambert keurt zijn wijn zelf af en Stand schenkt als vervanger een Navarra tempranillo 1999. Erg goed passend. Ook de keuzes van Jan en Maaike deden het niet gek. De witte wijn net iets te licht voor bij het ribstukje. De valpolicella kon behoorlijk, ondanks de hoge smaakintensiteit van het gerecht.

Dan het nagerecht. Tonny brengt graag theorie in praktijk en kan het niet laten ons te trakteren op een Pineau des Charentes mistella bij Engelse broodpudding, vijgen, rode wijnsaus en vanilleijs. ‘Past goed bij de rode wijnsaus’, zei Tonny hoopvol tegen Stan. Stan vindt het geen gekke keuze. Hij is er zelf nog niet uit welke wijn het beste past bij dit gerecht. Voor mij mijn eerste mistella. Lekker. We sluiten af met friandises en koffie.

Een goede en prettige ervaring bij Latour. Het restaurant presenteert zich sjiek maar weet goed te innoveren waar het gaat om gerechten en zeker de daarbij geschonken wijnen. Ons diner is daarbij natuurlijk extra bijzonder. Eigen wijnen meenemen en alle aandacht van de maître. Yuri bedankt!

Roeland Buijsse

Pin It on Pinterest

Share This