Top Navigation

Professionele wijnstudiereis naar de Ahr, Pfalz, Rheingau en Rheinhessen 2017

Woensdag 29 november 2017 – zaterdag 2 december 2017, 4 dagen

Zó dichtbij, zó divers en zó uniek
Het blijft verbazingwekkend. Op nog geen drie uur rijden vanaf de meeste plaatsen in Nederland begint een heel andere wereld dan die wij gewend zijn in ons vlakke landje: de échte wijnwereld. Stop één op onze reis moet natuurlijk het Ahrdal zijn, het kleine Pinotparadijs van Duitsland, waar spätburgunder en frühburgunder zich zo goed thuisvoelen op de steile hellingen van leisteen en grauwacke. De Rotweinwanderweg voert ons dwars door bekende Lagen.

Vervolgens zakken we af naar een van de grootste en belangrijkste Duitse Anbaugebiete, de Pfalz. Daar liggen de beroemde wijngaarden, zeker voor Riesling, als in een Bourgondische situatie, op de eerste hellingen van het Pfälzer Wald. Maar de Pfalz is veel meer dan Riesling, de diversiteit aan terroirs maakt het mogelijk grote wijnen te maken van alle voor Duitsland gangbare druivenrassen. En zelfs van minder gangbare als sankt-laurent, syrah en cabernet sauvignon.

Van de Pfalz is het maar een korte trip naar het grootste Duitse wijngebied, Rheinhessen. Het verschil met de Pfalz is evenwel groot. Rheinhessen staat bekend als het gebied van de duizend heuvels, maar is eigenlijk meer dat van de duizend dalen, die verscholen liggen in het kalksteenplateau van het Mainzer Bekken. Het is al lang niet meer berucht om Liebfraumilch, maar geroemd om grote Rieslings, Burgunders en zelfs Silvaners. En het is heel gevarieerd; de Rheinhessische Schweiz is heel anders dan de Wonnegau, die weer sterk verschilt van de Roter Hang.

We sluiten onze reis af aan de andere kant van de Rijn, in de Rheingau. Dat wereldberoemde gebied mag zich met recht de geboortegrond van Riesling noemen, met eeuwenoude producenten als Kloster Eberbach en Schloss Johannisberg.

De reis zal inhoudelijk onder leiding staan van Lars Daniëls MV. Onder zijn aanvoering zal veel kennis en proefkunde kunnen worden opgedaan. Want bij deze reis ligt de nadruk op het bezoeken van wijnhuizen, met proeverijen en workshops. Maar uiteraard zal er ook ruimte zijn voor gezelligheid en gastronomie. De reis wordt georganiseerd vanuit de Wijnacademie door Klazien Vermeer, opleidingsmanager, in samenwerking met het Duits Wijninstituut (Alain Jacobs).

Klik hier voor het complete programma en inschrijving.

Pin It on Pinterest

Share This