Top Navigation

Register Vinoloog van de Wijnacademie, dat word je niet zomaar.

Toen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw de wijnconsumptie toenam, groeide ook de dorst naar wijnkennis. Een vervolgopleiding voor wijnhandelaren, adviseurs en sommeliers die meer van wijn wilden weten, kon niet uitblijven. In 1974 werd de Wijnacademie officieel opgericht door de Commissie Wijn van het Bedrijfschap voor de Detailhandel in Alcoholhoudende Dranken (‘Bedrijfschap Slijters’)
Wijnschrijver Hubrecht Duyker die in deze eerste lichting zat, bedacht de naam Vinoloog. Sindsdien wordt er gesproken over de Vinologenopleiding en inmiddels is de naam Vinoloog een begrip en opgenomen in woordenboeken. Daarom is het goed er een kanttekening bij te zetten.

In de afgelopen 42 jaar hebben vele duizenden kandidaten de opleiding bij de Wijnacademie gevolgd. Bijna 2.500 duizend studenten hebben de examens met goed gevolg afgelegd en mogen de titel Vinoloog van de Wijnacademie voeren. Veel wijnhandelaren en sommeliers hebben hun succesvolle carrière in de wijnbranche mede te danken aan deze opleiding. Het is de kwaliteitsnorm van wijnkennis voor medewerkers werkzaam bij leden van de KVNW en de KSU.

Omdat het gebruik van het woord Vinoloog niet wettelijk te beschermen was, heeft het bestuur van de Wijnacademie in 2004 besloten tot het invoeren van de Register Vinoloog van de Wijnacademie. Alleen deze enige door de branche erkende titel geeft aan dat de kandidaat daadwerkelijk beschikt over de benodigde kennis en vaardigheden.

De opleiding tot Register Vinoloog onderscheidt zich door haar hoge kwaliteit en unieke karakter. Van een opleider mag wat verwacht worden en om erkend te worden, moet men voldoen aan stringente regels. Even een kleine opsomming:
Enige officieel erkende opleider op SDEN niveau 4, (zie punt a, b, c, d, en e)

a) Opleider moet beschikken over docenten die een niveau hoger staan dan het vakgebied waarin zij lesgeven:

  • Wijnacademie beschikt over een zeer competent docentencorps, bestaande uit specialisten op ieder eigen vakgebied:
  • 4 personen met hoogste wijntitel MV: Ron Andes, Lars Daniels, Udo Göebel, Ibert van der Waal, (en als 5e Frank Donker die alleen nog zijn scriptie moet verdedigen);
  • 2 Oenologen (Gerhard Horstink en Stan Beurskens) en 1 bachelor vinificatie (Joris Snelten);
  • Professor in smaak (Peter Klosse), TNO Wetenschapper (Henk Hendriksen);
  • Register Wijndocenten (Chris Alblas, Claudia van Dongen, Klazien Vermeer);
  • Onderwijsdeskundigen (Rene van Heusden, Claudia en Jeroen van Mierlo t.b.v. nascholing);
  • Neerlandica (Magda van der Rijst)
  • Bedrijfseconoom (Marcel Kerkmeester) en Marketing manager (Robert Handjes)
  • Gerenommeerde wijnschrijvers (Fred Nijhuis, Magda vd Rijst, Rene van Heusden, Lars Daniels en Auteur ‘Best wine Book of the year’ (Gert Crum)
  • Officier de l’ordre du Mérite Agricole (Gert Crum)
  • Bijzonder jurylid onderscheiden voor 10 jaar consistent proeven Concours Mondial (Chris Alblas)
  • Tafelpresidenten bij internationale wijncompetities (Chris, Lars, Ibert, Udo, Ron, Fred)
  • Toonaangevende gastdocenten MV: Professor Kees van Leeuwen, Wijnbouw Universiteit Bordeaux Frankrijk, Professor Dr. Ulrich Fischer, Wijnbouw en vinificatie Universiteit Neustad Duitsland

b) Binnen het bestuur dient voldoende vakkennis en bestuurlijk kwaliteit aanwezig te zijn:

  • Magister Vini, Gecertificeerd Register Wijntaxateur en Register Wijnmakelaar (R.A.)
  • Hogere Hotelschool (PvH)
  • Nyenrode Business Universiteit (J.J.W)
  • Voorzitter KSU, Vice Voorzitter College RWTM, Voorzitter Vereniging MV: (R.A)
  • Voorzitter KVNW, (PvH)

c) Inrichting onderwijs en examens dient transparant en strikt gescheiden te zijn:

  • De Wijnacademie leidt op, SDEN examineert, CITO controleert.
  • De titel voldoet volledig aan de normen en eisen gesteld door de Stichting Dranken Examens en Normering. Deze zijn openbaar. De SDEN is een onafhankelijke organisatie die de kwaliteit van wijnexamens waarborgt, examens afneemt en beoordeelt.
  • Kandidaten worden in het officieel Register bijgeschreven.

d) De lesstof dient minimaal van een gelijkwaardig niveau te zijn (zie eisen van SDEN-4):

  • Eigen lesmateriaal ontwikkeld door vakspecialisten en onderwijsdeskundigen;
  • Hiervan wordt jaarlijks ca. 1.100 pagina’s geactualiseerd en opnieuw gedrukt;
  • Geredigeerd i.s.m. correctors, neerlandici en redacteur uitgeverij Spectrum;
  • Er staan minimaal 600 kwalitatieve wijnen op de proeftafel,
  • De Wijnacademie is geheel onafhankelijk in deze wijnkeuze;
  • Eigen ontwikkelde methode ‘Proeven op niveau’ en overige lesmaterialen;
  • Jaarlijkse wijnstudiereizen naar o.a. Wijnbouw Universiteit Bordeaux of Bourgogne

e) Opleiding moet breed erkend zijn:

  • De Wijnacademie wordt erkend door: SWON, SDEN, KVNW, KSU, FHKN, VVN, ROC, SpiritsNL, STIBON, Sintra (België), Cape Wine Academy.
  • Middelbare en hogere Hotelscholen, ROC’s en de grootste opleiders van NL: Wijninstituut, Associatie van Wijndocenten, VAKO en het NTI.

Register Vinoloog van de Wijnacademie word je niet zomaar. Niet alleen van de opleider mag wat verwacht worden, maar natuurlijk zal de grootste inspanning moeten komen van de kandidaten zelf. Het vergt een flinke investering in geld, tijd en energie maar dankzij ons effectieve studiebegeleidingsprogramma en examentraining is het slagingspercentage bij de examens positief.

Investeringen in niet branche erkende titels met klinkende namen waarbij de goede naam van Vinoloog wordt misbruikt, zijn weggegooid geld en zijn zonde van de verspilde tijd.
Register Vinoloog van de Wijnacademie is het enige officieel in Nederland erkende diploma SDEN wijn-niveau 4.

Ron Andes MV
Voorzitter Wijnacademie

Pin It on Pinterest

Share This