Top Navigation

Docenten Liquoristenopleiding

Docentencorps

Docenten aan de opleiding Liquorist van de Wijnacademie:

 

 

Jan Beek – Organoleptiek, druiven en fruit distillaten en onbekende distillaten

Jan BeekAl vroeg is Jan gegrepen door het whiskyvirus, van hobby is het uiteindelijk zijn werk geworden, Sales Executive bij importeur van Wees in Amersfoort. Daar leerde Jan dat er binnen het gedistilleerd nog veel meer moois te ontdekken is. Hij bezocht door de jaren heen veel distilleerderijen overal ter wereld en leerde van diverse distillateurs de ins en outs van goed gedistilleerd. Inmiddels is hij Keeper of the Quaigh, een mooie beloning voor zijn werk voor de Schotse whisky industrie. Inmiddels werkt Jan voor zichzelf en komt medio 2018 met zijn eigen dranklijn op de markt. Jan geeft les in organoleptiek, druiven en fruit distillaten en nog wat onbekendere dranken.

Werner Bos – Schotse whisky, overige whisk(e)y, rietsuikerdistillaten en mezcal

Werner BosWerner Bos is na zijn carrière als docent Engels zelf Liquorist geworden en geeft inmiddels al een aantal jaar les aan de Liquoristenopleiding van de Wijnacademie. Na een snelle carriéreswitch heeft hij zich volledig toegelegd op het kwaliteitsgedistilleerd. Hij is werkzaam voor de firma van Wees als specialist en vertegenwoordiger van een flink aantal whisky, cognac en rum merken. Vanuit die functie verzorgt hij een behoorlijk aantal proeverijen, waarvan het zwaartepunt op whisky ligt. Door het dagelijks mogen werken met heel veel verschillende soorten kwaliteitsgedistilleerd en zijn achtergrond als docent hoopt hij die kennis over te kunnen brengen tijdens zijn lessen.

Arno van Eijmeren – Cocktails bereiding

Arno van EijmerenArno van Eijmeren is al meer dan 15 jaar werkzaam in de hospitality branche, met de focus op exclusief gedistilleerd en kwalitatieve cocktails. Inmiddels heeft Barrelproof Company, onder leiding van Arno al meer dan 10.000 bartenders getraind op zowel nationaal als internationaal niveau. Onder Barrelproof Company valt ook de award winning bar – Dr. Rotterdam evenals een catering tak “ The Liquid Maniacs ” waar gemiddeld 400 cocktail activatie’ s per jaar uit voort rollen.

Jan Galesloot – Botanicals, aroma’s reuk en smaakstoffen, extraheren, likeuren, advocaat, elixer-, bitter- en anijs gerelateerde distillaten

Jan GaleslootJan Galesloot heeft o.a. de leraren opleiding VU Amsterdam gevolgd met de studierichting wis en natuurkunde. Tot 1993 heeft hij een eigen adviesbureau gehad voor technisch, financieel en organisatorische begeleiding. Hierna heeft hij de algemene leiding gehad over de Wynand Fockink distilleerderij in Amsterdam welke hij in september 2013 verkocht heeft aan de firma Bols. Onder zijn leiding heeft hij Wynand Fockink heringericht, opnieuw opgestart met de eeuwenoude bekende likeuren en jenever stokerij. De merknaam Wynand Fockink weer opnieuw in de markt gezet. Het authentieke proeflokaal, horeca met een bijzonder sfeer heropend. Sinds enkele jaren geeft hij ook les aan de Liquoristen opleiding.

Simon Hofstra – Sake

Simon HofstraSimon Hofstra is een in Japan beëdigde Sake Samurai die behoort tot de meest vooraanstaande professionals wereldwijd op sakegebied. In 2008 ontving Simon de Sake Contribution Award als meest waardevolle persoon voor sake.
Met als doel verdere kennisverspreiding van sake te bewerkstelligen heeft Simon in 2016 Taste of Sake opgericht. Taste of Sake richt zich op het geven van cursussen, het inspireren en trainen van sommeliers en vakhandel. Daarnaast is Simon Co-Chairman van The International Wine Challenge, werelds grootste, meest prestigieuze en belangrijkste blindproeverij voor sake. www.tasteofsake.com

Myriam Hendrickx – Organoleptiek, ruiken en proeven, botanicals en likeur bereiding

Myriam HendrickxMyriam Hendrickx heeft levensmiddelentechnologie gestudeerd en startte haar carrière met het geven van opleidingen in de voedingsindustrie en het schrijven van cursusboeken. Sterke drank werd haar specialiteit; ze schreef het boek “Smaak en geur, van whisky tot likeur” dat vele jaren gebruikt is in slijtersopleidingen. Uiteindelijk werd ze gevraagd bij distilleerderij Rutte te komen ’helpen’. Kort nadat John Rutte overleed, werd ze directeur en master distiller. Ze reorganiseerde en zorgde er voor dat de handgeschreven recepten bewaard en geanalyseerd werden. Vandaag de dag werkt ze voortdurend aan nieuwe producten , maar zorgt ze ervoor dat er altijd een link is naar de generaties Rutte voor haar. Sinds 2011 is Rutte onderdeel van het familiebedrijf De Kuyper, waar Myriam ook de master distiller werd. Myriam geeft les op hotelscholen en slijtersopleidigen en doet veel aan de promotie van jenever in het buitenland. In haar vrije tijd zijn reizen en dansen haar passies; Myriam geeft al 20 jaar salsales.

Theo Lepelaar – Geschiedenis, van grondstof tot eindproduct (o.a. chemie), distilleerketels + processen

Theo LepelaarTheo J. Lepelaar heeft ruim 45 jaar in de gedistilleerd industrie gewerkt onder andere bij Bols en Avandis. Vele jaren als Hoofd van de Alcoholdistilleerderij en Drankenbereiding bij de Erven Lucas Bols. Daarnaast grote ervaring in de kwaliteitsmanagement en productontwikkeling in distilleerderijen. Hij heeft meerdere jaren gewerkt in Frankrijk (Bols-Joseph Guy), Nigeria (West African Distillers) en op Curaçao in trainings- en managementfuncties.

Sebastiaan Smits – Wodka, aquavit, jeneverbes gerelateerde dranken (o.a. jenevers en gin), overige dranken (zoals brandewijn en vieux) en likeur bereiding

Sebastiaan SmitsSebastiaan Smits geeft leiding aan de Tasting Academy in Zoetermeer en is mede-eigenaar van de webwinkel Whiskyboeken.nl. Als proefkamermedewerker bij Rutte in Dordrecht geeft hij vrijwel wekelijks proeverijen, rondleidingen, workshops Likeur en Gin Maken en vaklessen op verschillende hotelscholen. Daarnaast is hij cursusleider van de iStill University Amsterdam en geeft les op de Liquoristenopleiding van de Wijnacademie. Zijn grote interesse en talent liggen bij het maken van spijscombinaties met gedistilleerde drinken. Over verschillende dranken zegt hij: “Ik ben begonnen als whiskyfanaat, werk dagelijks met gin en jenever en heb een persoonlijke passie voor eau-de-vie, calvados en grappa.

Patrick van Zuidam – Organoleptiek, mouten, distilleren en houtrijping

Patrick van ZuidamPatrick van Zuidam is Managing Director en Master Distiller bij Zuidam Distillers.
Patrick van Zuidam, geboren en getogen in Nederland in de jaren 70, groeide op in de distilleerderij van zijn vader en bracht er, omringd door het werk van zijn vader, zijn jeugd door. Hij begon met distilleren toen hij 12 jaar oud was, samen met zijn vader, in het eigen familiebedrijf: Zuidam Distillers BV. Tegenwoordig runt hij het bedrijf samen met zijn broer Gilbert van Zuidam.
Hij heeft een ruime ervaring in het distilleren en produceren van bekroonde ultra-premium sterke dranken en likeuren, voor beide markten in Europa en de VS. Met een passie voor het voortzetten van de traditie van uitmuntende kwaliteit en vakmanschap die werd gestart door zijn vader Fred, is Patrick betrokken bij elk aspect van het productieproces, van het selecteren van de ingrediënten tot het finaliseren van het ontwerp van de etiketten.
Om enkele van zijn bekende merken te noemen, hebben we het over het Millstone Dutch Single Malt Whisky-assortiment, Millstone 100 Rye whisky, Zuidam Dutch Courage Dry Gin, Aged Gin en Old Tom Gin, Flying Dutchman witte en gelagerde rum, Zuidam Genevers-assortiment, Zuidam Likeuren range en de Zuidam Korenwijn range.
Hij is een keurmeester bij tal van internationale sterke drankwedstrijden. Hij is bekend en gerespecteerd binnen de Spirits-industrie en is nauw betrokken bij wedstrijden zoals de ISC (International Spirits Challenge), waarvan hij voorzitter is van het likeuren panel waar hij sinds 2000 aan mee doet.

Jan Rustenburg – opleidingscoördinator

Jan RustenburgIk ben opleidingscoördinator op de Wijnacademie van de Liquoristen opleiding en hou me bezig met het managen van deze afdeling zoals onder andere de te geven lesstof, de voorbereidingen en nazorg hiervan, de contacten met studenten en docenten. Hiernaast hou ik mij achter de schermen bezig met een verbeter en verdiepingsslag van het lesboek waarbij per hoofdstuk ingespeeld wordt op veranderde omstandigheden in de branche en wetgeving. Insteek is dat we naar een moderne en internationale structuur toewerken en we er actuele thema’s aan toevoegen t.b.v. verbreding en verdieping vakkennis, de markt vraagt erom. De nieuwe consument weet en vraagt steeds meer. We hebben inmiddels het verschil tussen binnenlands en buitenlands gedistilleerd in de lesstof losgelaten, er zijn nieuwe hoofdstukken aan toegevoegd zoals ruiken en proeven, houtrijping, mostdranken met alcohol toevoeging (zoals pineau des Charentes, floc de Gascogne, pommeau en, vermout), sake en baijiu en huangjiu dranken.
Tijdens mijn studietijd heb ik al interesse in dranken gehad en vanaf 1980 tot heden heb ik bij de diverse bedrijven (Zelfbediening groothandels, Horeca groothandels en diverse Retailbedrijven) waarvoor ik werkte als inkoper/categoriemanager naast andere assortimentsgroepen ook het dranken pakket wijnen, gedistilleerd, bieren en non alcoholische dranken onder mijn hoede gehad. Afgelopen jaren heb ik na begin jaren tachtig een Café en Slijtersdiploma gehaald te hebben recent door meer vrije tijd in een keer mijn Wijn Brevet, Vinologen en Liquoristen diploma gehaald. Vervolgens ben ik bij de Wijnacademie gevraagd de Liquoristen opleiding te gaan aansturen en op een hoger niveau te brengen. De lessen hier heb ik als uiterst plezierig en zinvol ervaren. Het is niet zo dat doen we wel even maar het is vanaf de eerste lessen echt blokken zowel bij de Vinologen als Liquoristen opleiding. Daarnaast leer je hier goed ruiken en proeven en de vele soorten drank blind te onderscheiden, zowel tijdens de lessen als in te vormen proefgroepjes. Bij de Liquoristen opleiding krijg je op het examen bijv. blind 12 willekeurige binnen en buitenlandse dranken voorgeschoteld en geef dan maar aan wat het is. Het mooie van deze opleiding is dat je hier cursisten tegenkomt die werkzaam zijn in de retail, vakhandel, horeca, bedrijfsleven, distillateurs en fruittelers die beginnen met distilleren. Het is leuk om de verschillende bloedgroepen bij elkaar te hebben.

Pin It on Pinterest

Share This