Top Navigation

De cursus Bierbrevet en het SDEN examen niveau 3

bierbrevet

Bierbrevet

Deze cursus is bedoeld voor werknemers/eigenaren van Slijterijen en horeca ondernemingen maar is ook geschikt voor bierliefhebbers. De cursus besteed veel aandacht aan bier proeven en vergelijken maar de theorie staat centraal. Zo leert u alles over het schenken van bier en het brouwproces. De cursus geeft u kennis om biersoorten en bierherkomst te herkennen en te beoordelen.

Bij het Bierbrevet leert u de geschiedenis van binnenlandse bieren (Heineken, Amstel, Bavaria, Grolsch, Brandt etc.) en gaat u op reis langs bieren uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Tjechië en vele andere landen. Voor informatie over het volgen van het Bierbrevet verwijzen wij u naar het secretariaat@wijnacademie.nl.
Het aanbod van Docenten Bier is momenteel beperkt. Informeer bij het secretariaat@wijnacademie.nl

Wat houdt het Bierbrevet in?

Wat?
Uitbreiding van basiskennis van binnen- en buitenlandse bieren naar een gevorderd niveau.
Proefvaardigheden met binnen- en buitenlandse bieren.

Voor wie?
1. Vaste medewerkers slijterij, wijnhandel, groothandel en horeca (bediening).
2. Consumenten, bierliefhebbers.

Aanvangsniveau:
Beginners en licht gevorderden.

Niveau na het behalen van het examenHet succesvol afleggen van het BIER examen niveau 3 betekent dat de kandidaat in elk geval:

  • 1. De kenmerken van grondstoffen voor bieren kan beschrijven.
  • 2. De factoren die het brouwproces beïnvloeden beschrijven.
  • 3. De brouwprocessen uitgebreid kan beschrijven.
  • 4. Gedegen inzicht in de factoren die een biertype bepalen: granen, hopgebruik, kruiden, vruchten en andere toevoegingen.
  • 5. De kenmerken van de belangrijkste binnen – en buitenlandse bieren kan beschrijven.
  • 6. De belangrijkste binnen – en buitenlandse bieren kan herkennen en beschrijven.
  • 7. De informatie op het etiket kan analyseren.
  • 8. De belangrijkste regels van de Europese wetgeving m.b.t. bieren kan benoemen.
  • 9. De procedures voor ontvangst, opslag en verkoop van bieren kan beschrijven.
  • 10. Een gevorderde proefnotitie kan schrijven.
  • 11. Een gedetailleerd verkoopadvies kan geven.
  • 12. Informatie kan geven over bieren en gezondheid en verantwoord alcoholgebruik.
  • 13. Een eenvoudige bier/spijscombinatie samenstellen.
  • 14. Uit een keuze van 2 bieren, blind tenminste 1 bier kan herkennen.

Eisen voor de inrichting van het examen

Theorie/ Praktijk:
Tenminste 30 meerkeuzevragen incl. de twee te proeven bieren met drie alternatieven. De vragen dienen een goede spreiding te hebben, d.w.z. dat de vragen betrekking hebben op veel verschillende onderwerpen van de vereiste examenstof.
Duur 45 minuten.
Cesuur:
Voor het hele examen is de cesuur minimaal 60%. (= eindcijfer 6).
Voor het praktijkexamen dient de kandidaat minimaal 1 van de 2 bieren te benoemen.
Het examen op dit niveau geldt dat de opdrachten in twee opeenvolgende examens niet opnieuw mogen worden gebruikt.

Pin It on Pinterest

Share This