Top Navigation

Over de Wijnacademie

Wie is de Wijnacademie?

De Wijnacademie is hét opleiding- en kenniscentrum voor wijn-gerelateerd onderwijs  in Nederland. Niet alleen wijn maar ook gedistilleerd en het slijtersvak hebben hun plek binnen de Wijnacademie. Vandaag de dag staat De Wijnacademie borg voor een opleidings- en examenprogramma van beginnerscursus tot het allerhoogste professionele niveau. De Wijnacademie organiseert de examens voor de Wijnoorkonde (SDEN 2) en het Wijnbrevet (SDEN 3). En de Wijnacademie leidt op tot Vinoloog (SDEN 4), Magister Vini (SDEN 5) en Liquorist.

Wat is de missie van de Wijnacademie?

Nederland meer leren over wijn en drank gerelateerd onderwijs, hét verschil maken in drank gerelateerd onderwijs, dat is waar wij voor staan en wat we nastreven. We doen dat door de persoonlijke situatie en behoeften van de individuele student centraal te stellen. Door toegankelijk en efficiënt onderwijs te bieden dat in ieders leven past. De Wijnacademie richt zich daarbij zowel op de professional als op de particulier die hun kennis en interesse verder wil ontwikkelen.

Toegankelijk en efficiënt onderwijs voor iedereen

Ervaring en interesses lopen uiteen, de hoeveelheid gewenste kennis en de tijd die hier beschikbaar voor is, kunnen per persoon sterk verschillen. De Wijnacademie erkent deze variëteit aan wensen en behoeften en doet er alles aan om iedere cursist en student te helpen zo gericht mogelijk zijn persoonlijke doelen te bereiken. Concreet betekent dit:

  • Een breed aanbod aan drank gerelateerde opleidingen, in vrijwel elke gewenste richting en op elk gewenst niveau.

Erkende diploma’s

Het is deze kwaliteit die onze cursisten en studenten dagelijks ervaren. Bijvoorbeeld door het speciaal ontwikkelde lesmateriaal, de deskundigheid van onze docenten en met innovatieve studietools. Kwaliteit waar cursisten en studenten ook ná de opleiding van profiteren. Doordat zij hebben gekozen voor een gerenommeerde opleider, die opleidt tot erkende diploma's.

Om ook in de toekomst de kwaliteit van examens te kunnen garanderen, is de Wijnacademie per 1 januari 2016 officieel overgegaan op SDEN normen (Stichting Dranken Examens en Normering). Waarbij het accent ligt op een duidelijke scheiding tussen opleiden en examineren.

Vanaf heden gelden voor alle drankenexamens alleen SDEN normen. SWEN diploma’s afgegeven voor 1 januari 2016 worden door de Wijnacademie erkend (ook als toelatingseis voor de cursussen en opleidingen).

De Wijnacademie streeft de hoogste kwaliteit van opleiden en examinering na. Eind- en toetstermen dienen democratisch te zijn bepaald, afgestemd op het curriculum van de opleiders. Kwaliteit staat voorop. Om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen heeft SDEN de Wijnacademie verzocht om voorlopig aan de voorkant de examens te faciliteren. Hierdoor blijft de vertrouwde situatie, die u van ons bekend bent, bestaan.

Jaarlijks meer dan 1.000 examens

Met jaarlijks meer dan 1.000 examens op alle niveaus, zouden we onszelf natuurlijk met recht 'dé wijn-opleider van Nederland' kunnen noemen. Maar zo zitten wij niet in elkaar. Het is juist de wil om het te zijn én te blijven, waardoor wij iedere dag weer het verschil kunnen maken!

Historie:

Waar komt het wijnonderwijs vandaan?

De belangstelling voor wijn is de afgelopen decennia sterk toegenomen. De wijnconsumptie van Nederland is in de laatste dertig jaar verdubbeld. Het voormalige Bedrijfschap Slijters voorzag in de zeventiger jaren van de vorige eeuw een dreigend tekort aan "wijnkader". Ondernemers en werknemers in de slijtersbranche, maar ook in de horeca moesten meer kennis krijgen om in te kunnen spelen op de toenemende belangstelling van de klant.

Oprichting Stichting Slijtersopleidingen

Om dit te bewerkstelligen werd de Stichting Slijtersopleidingen opgericht. Deze stichting was een initiatief dat samen met de belangrijkste partijen uit de branche tot stand kwam. Van de kant van de ondernemers waren de SlijtersUnie, het grootwinkelbedrijf, de importeurs en de horeca betrokken; de FNV en CNV vertegenwoordigden de werknemers. In 1974 realiseerde de Stichting Slijtersopleidingen de eerste echte Vinologenopleiding. Kort daarna werd gestart met de Liquoristenopleiding voor gedistilleerd. Deze opleidingen vormden het begin van het landelijke instituut dat inmiddels wijd en zijd bekend staat als De Wijnacademie.

Vanaf 1 januari 1996 werd er ook opgeleid en geëxamineerd voor het branche erkende Slijtersvakdiploma. Deze opleiding werd opgebouwd uit een viertal modules: het Wijnbrevet, het Gedistilleerdbrevet, het Bierbrevet en het wettelijk verplichte Sociale Hygiëne diploma. Het Wijnbrevet werd toelatingseis voor de Vinologenopleiding en het Gedistilleerdbrevet voor de Liquoristenopleiding.

Vandaag de dag staat De Wijnacademie borg voor een opleidings- en examenprogramma van beginnerscursus tot het allerhoogste professionele niveau. De Wijnacademie organiseert examens voor het Wijnvignet ( SDEN 1), de Wijnoorkonde (SDEN 2), het Wijnbrevet (SDEN 3) en leidt op tot Vinoloog (SDEN 4), Magister Vini (SDEN 5) en Liquorist (SDEN 4).

De heer B. van Zweden

De heer B. van Zweden heeft een grote rol gespeeld in de oprichting van de Wijnacademie.

 

Pin It on Pinterest

Share This